Elke computer zou minimaal uitgerust moeten zijn met deze essentiële software. Varianten van andere software-bouwers vind ik vaak niet beter of te duur. Al deze programma’s zijn gratis te verkrijgen.
De meeste links gaan via Filehippo, een organisatie waar altijd te laatste, maar ook oudere versies van software zijn te vinden. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar de Engelse versie van een programma, omdat de Nederlandse vaak slecht zijn vertaald.
- Mozilla Firefox: een alternatieve webbrowser met veel meer mogelijkheden dan de standaard Internet Explorer. Lees ook mijn artikel over Firefox. Een andere goede optie is Google Chrome.
- Adobe Reader: voor het lezen van PDF-documenten. Een alternatief, waarbij tekst ook onderstreept kan worden is Foxit Reader. N.B. de webbrowser Chrome beschikt over een ingebouwde PDF-reader.
- Adobe Flash Player: om flash-elementen op websites te kunnen weergeven is er de Flash Player nodig. Deze player moet apart geïnstalleerd worden voor Internet Explorer en andere browsers (o.a. Firefox en Chrome).
- Adobe Shockwave Player: voor de weergave van shockwave-elementen (interactieve animaties) op websites is Shockwave Player vereist.
- Microsoft Silverlight: Microsoft’s tegenhanger van Flash is Silverlight. Omdat deze steeds meer voorkomt, kan ook deze op geen enkele computer ontbreken.
- VLC Media Player: een snelle mediaspeler die vrijwel alle mediabestanden (video en audio) afspeelt.
- Java RE: nodig om Java-elementen op websites of andere programma’s weer te geven.
- IZArc: een programma om alle soorten gecomprimeerde pakketten uit te pakken of in te pakken. IZarc leest o.a. ZIP, RAR, 7-ZIP, ISO, IMG, BIN, CAB en NRG-bestanden.
- Avast! Antivirus: het beste anti-virusprogramma en toch gratis. De registratie is nodig in het programma, maar levert bij mij tot nu toe geen e-mails of dergelijke op.
Welke software had hierbij moeten staan? Laat het me weten via een commentaar.