Voor een aantal vakken (steeds meer) wordt groepswerk als werkvorm gehanteerd. Vaak moeten hierbij ook documenten door groepsgenoten worden gereviseerd. Iedereen die in groepen heeft samengewerkt waar bestanden moesten worden uitgewisseld weet wel hoe dat gaat. Een hoop heen en weer ge-email, e-mails vergeten, kwijt, USB-sticks die te klein zijn of toch in die andere tas zitten, enzovoorts. De ELO Blackboard biedt ook wel een mogelijkheid van bestandsuitwisseling, maar dat is zo ontzettend omslachtig dat vrijwel niemand dat wil gebruiken.

© Dropbox

Er zijn verschillende goede mogelijkheden om dit te doen. Je kan een FTP-server gebruiken van jezelf of van een vriend, maar het is natuurlijk nog makkelijker als alle bestanden in een bepaalde map op je computer automatisch worden gedeeld met je projectgenoten. Een handige manier om dit te realiseren is door gebruik te maken van Dropbox. Dropbox biedt een gratis account van minimaal 2GB. Hiermee heb je voldoende ruimte voor al je projectbestanden. Je kan zo ook via een webbrowser of een smartphone (iPhone,iPadBlackBerry, en Android) waar ook ter wereld bij je bestanden. Bovendien zorgt Dropbox automatisch voor back-ups van alle bestanden in de Dropbox-map.

Zo werkt het:

  1. Maak een account aan met deze link (voor extra gratis ruimte): http://db.tt/jia297d
  2. Download en installeer het programma op je computer: https://www.dropbox.com/downloading
  3. Er wordt een map aangemaakt op je computer (Dropbox folder), je mag zelf bepalen waar je deze wilt hebben. Deze map werkt net als alle andere mappen op je computer, maar dan wordt alles wat hierin zit automatisch gesynchroniseerd met je online Dropbox-account.
  4. In deze map kan je bestanden en mappen opslaan. Maak bijvoorbeeld voor al je vakken een map aan in je Dropbox-map, zo heb je overal toegang tot je studie-bestanden.
  5. Deel specifieke mappen in je Dropbox-map met studiegenoten of andere Dropbox-gebruikers via de website van Dropbox.

Alternatieven

Windows Live MeshEr zijn natuurlijk meer mogelijkheden dan Dropbox. Zo is Windows Live Mesh van Microsoft een goed alternatief met 5 GB aan opslagruimte, maar zonder back-up functionaliteit. Google Docs geeft de groepsgenoten ook de mogelijkheid om tegelijk aan hetzelfde bestand te werken. Zo ben je niet afhankelijk van plaats, alleen nog van tijd.

 

Update

Als student of universitair medewerker kan je je e-mailadres hier invullen, als die bekend is als educatief bij Dropbox (in ieder geval UT en UvA zijn dat, maar wellicht meer, altijd proberen) dan krijg je 0,5 GB per referral (i.p.v. 0,25 GB) tot een maximum van 16 GB. Dit werkt met terugwerkende kracht, dus ook voor je reeds gebruikte referrals