Ter introductie van het nieuwe jaar de boodschap die ik eenieder graag wil meegeven voor 2011:

Oud en nieuw is een moment van terugblikken op het vorige jaar en vooruitblikken op het jaar wat komen gaat. Ditmaal wordt het einde van het eerste decennium van het derde millennium gemarkeerd. Het aflgelopen jaar herstelden we ons van de economische crisis, al werden de gevolgen ook voor studenten duidelijker. We herstelden ons ook (min of meer) van een kabinetskrisis, door een gedoogconstructie van een rechtse coalitie. Tevens herstel van de Europese crisis, de euro werd gered door een kapitaalinjectie en de risicolanden moeten goed op hun passen letten. Milieucrises een groot olielek bij Amerika en in Europa een vulkaanuitbarsting die het vliegverkeer platlegt. Maar ook wateroverlast in Pakistan en Australië en tegelijkertijd enorm tekort in Rusland wat zelfs leidt tot enorme branden. Vertrouwenscrisis: kindermisbruik in katholieke kerk en kinderopvang komen aan het licht en Wikileaks maakt veel vertrouwelijke overheidsdocumenten publiek toegankelijk. Weercrisis: niet alleen de Nederlandse treinen, maar ook de bussen (vooral in Twente) hadden last van het winterse weer. Zelf heb ik in het begin van 2010 ook last gehad van een crisis in mijn bestuur, niemand wilde het stokje van ons overnemen. Door plannen uit het regeerakkoord stevenen we af op een nieuwe crisis: voor de meesten bekend, de kenniscrisis.

2010: een jaar in de ban van de crisis.

Het is wel erg gemakkelijk geworden om crisis te roepen. Crisis is haast een stopwoordje geworden. De media spelen daar graag op in, want zij floreren door sensatie en crisis betekent spanning, alle crises werden opgeblazen en dat maakt mensen bang en gespannen. Je merkt het in de verkiezingen: mensen stemmen uit ontevredenheid en angst voor ellende massaal op de PVV. Je merkt het op straat: er hoeft maar één iemand wat te roepen op de dam tijdens een herdenking en iedereen raakt in paniek. Vorig jaar was er zo’n griep: Mexicaanse Griep, een land in paniek, ontiegelijk veel vaccinaties ingekocht en uiteindelijk was 2009 het mildste griepjaar sinds jaren.

De media (zowel de pers als ook de enorm populaire social media) hebben de burger in hun pocket. Kennis wordt steeds toegankelijker, maar mensen willen altijd meer, meer weten. Eigenlijk zijn wij allemaal rupsjes nooitgenoeg (voor de Duitsers bekend als Die kleine Raupe Nimmersatt). Een van de eerste woorden van mijn broertje waren “meer chips” en in de 21e eeuw hebben vele westerlingen last van obesitas. Maar niet alleen deze fysieke aandoening lijkt een bedreiging, ook geestelijk mankeren we tegenwoordig wat: we lijden allemaal aan een nieuwe epidemie: Infobesitas.

Laat je in 2011 niet gek maken en zie ook een grappige kant in van tegenspoed, dat maakt het leven veel leuker. We hebben de crises nu wel gehad. Zoals de Engelsen crisis definiëren als turning point, mag dat turning point nu geweest zijn. Buiten dooit het weer: We gaan een nieuw positief en zonnig jaar tegemoet. Zoals onze Koningin vorig jaar al zei: na crisis volgt herstel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *